Automaat rijden, schakel rijden?

In Europa zijn meerendeel van alle auto's uitgevoerd als schakelauto, in Amerika, Canada, Japan en Australié is dit precies andersom. Daar kun je vooral in automaat rijden. De automatisch geschakelde auto heeft in Nederland de laatste tijd met de komst van hybride en elektrische auto's een grote slag geslagen, want daar worden over het algemeen geen schakels van gemaakt.

Het is absoluut niet meer zo dat automaat rijden bedoeld is voor mensen die niet kunnen auto rijden, of iets mankeren. Het is meer een luxe, gemakzucht, comfortabel en milieuvrinedelijk willen rijden. De taxi-wereld is hier een mooie voorbeeld van. Het ministerie van infrastructuur en milieu heeft per 1 april 2014 de automaatcode voor vrachtauto en bus rijbewijzen laten vervallen omdat 90 procent van de nieuwe vrachtauto’s en bussen tegenwoordig met automatische versnellingsbakken worden gemaakt. Lees meer. Als de trend zo doorgaat zetten is de verwachting dat het in de toekomst ook voor het autorijbewijs gaat gelden. Lees meer.

Je kunt ervoor kiezen om te beginnen met lessen te volgen in een automaat en zo de eerste vaardigheden leren, en dit te gebruiken als een handige opstapje naar het rijden in een schakelauto. Zo kun je ook besparen op je rijopleiding.

Kandidaten moeten zich de volgende vraag stellen. Is het belangrijk voor mij veilig van A naar B kunnen rijden of moet het perse met een schakelauto voor elke prijs. Het is bekend dat sommige kandidaten meerdere malen examen doen, of zelfs stoppen met hun rijopleiding omdat ze de bediening van de schakel auto en aan het verkeer deelnemen niet kunnen combineren. Het grote voordeel van automaat auto is dat je meer aandacht hebt om aan het verkeer deel te nemen, dan dat je constant met de voertuigbeheersing bezig bent.

Het enige nadeel is wel dat je met een automaat rijbewijs in Nederland niet in een schakelauto mag rijden, je krijgt namelijk op de achterkant van je rijbewijs een codering dat het om een automaat rijbewijs gaat. Voor het schakelrijbewijs moet opnieuw een praktijkexamen worden afgelegd, geen theorie examen.